Ecevit’ler Gazeteciler Cemiyeti’nde anıldı

Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde 30 Ocak 2020 aksamı M4D kapsamında Mehmet Çetingüleç ile “Ecevitler” konulu söyleşi gerçekleşti.

📌 Söyleşide konuşma yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Ecevit ailesi benim hayatımda çok özel yeri olan bir aile. Ecevit’in Gazeteciler Cemiyeti üyesi olması ve onun başkanlığını yapmış olmam benim için çok büyük bir onur. O geçmiş dönem güzel bir rüyaydı aslında. Ve özlemle aranacak bir rüyaydı, şimdiki yöneticilerin ülkeye bakış açılarıyla mukayese etmeye kalktığınız zaman onlar galiba dünyanın en büyük roman yazarlarının yazamayacağı kadar güzel romanlardı, güzel hayallerdi. Ecevit’le ölene kadar dostluğumuzu koruduk.Benim dünyada gördüğüm en güzel aşktı Ecevitler. Bunu Ecevit’in yazdığı şiirlerden biliyorum. Ecevitler bizim hayatımızda bir şiirdi ve şiir olarak kalacak” dedi.

📌 Ecevitler söyleşisinde Mehmet Çetingüleç, “CHP Türkiye’de bütün partilerin ana omurgasını oluşturur. Türkiye’deki tüm partiler CHP’den yeşermiştir. Hiçbir parti yokken CHP vardı. Sağın efsane liderlerinden Adnan Menderes CHP’de 15 yıl milletvekilliği yapmıştır, Celal Bayar CHP milletvekilidir, CHP’den ayrılıp Demokrat Parti’yi kurmuşlardır. İşte İsmet İnönü’nün hoş görüsü sayesinde Türkiye çok farklı bir hayata geçiş yapmıştır. Ecevit’in İnönü ile yakın çalışması siyasetteki merdivenleri hızla çıkarken kendisinin desteğini almasını sağlıyor. Ecevit ortanın solu hareketini başlatarak CHP’yi sola çekiyor. Ecevit partiyi, halkçılık, sosyal demokrasi, sosyal adalet ve işçi hakları temelinde örgütleyerek yeniden yapılandırıyor. 1972 yılında da genel başkanlığa seçiliyor” dedi.

📌 Sözlerine devam eden Çetingüleç, “Ecevit genel başkan seçildikten sonra 1974 yılında CHP’yi iktidara taşıdı. Çok partili hayata geçtikten sonra CHP’yi yüzde 42’lere taşıyan tek lider Ecevit’tir. Ecevitler Türkiye’de nezaketi sembolize eder, ama aynı zamanda cesaretin sembolüdür. Ecevit siyasi nezaketini İsmet İnönü’den cesaretini ise Atatürk’ten almıştır. Ecevit’in cesaretini gösteren örneklerden biri de kontrgerillayı deşifre etmesidir” dedi.

📌 Söyleşide Rahşan Ecevit’e de bolca değinen Mehmet Çetingüleç, “Ecevit’in başarılı olmasında Rahşan hanımın emeği vardı. Rahşan hanımın Bülent Ecevit’in siyasi başarısında etkisi çok büyüktür” dedi.

Söyleşi, Mehmet Çetingüleç ve konuklar arasında soru cevap ile sonlandı.

Haber: Hülya Akdeniz

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, gülümseyen insanlar
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 2 kişi